Prevencija

Jesu li vaše cipele uzrok gljivične infekcije?

Većina ljudi bira cipele koje će nositi na temelju određenog stila ili mode. Prirodno je da želimo izgledati dobro kada idemo van.

Tanke štikle, visoke pete te uske i čvrsto prianjajuće cipele popularne su među mnogim ženama. No, treba biti na oprezu jer je nošenje modernih uskih cipela s visokom petom povezano s povećanom učestalošću gljivica na noktima.1 Čvrsto prianjajuće cipele mogu oštetiti nožne prste i spriječiti sušenje stopala, a time i povećati rizik od infekcije.2, 3 Nije neuobičajeno da žene stisnu stopala u premale cipele kako bi ona izgledala sitnije jer je to nešto što se smatra privlačnim muškarcima.

Niže su savjeti o tome kako se brinuti o stopalima i naveliko izbjegavati infekcije.

Nesebično dijeljenje nije uvijek dobro

Uobičajeno je da mlade žene i studenti dijele cipele. Ako si ne mogu priuštiti kupnju novog para cipela, onda će ih posuditi od prijatelja/prijateljice. No, time se povećava mogućnost gljivične infekcije stopala koja se lako širi s jedne osobe na drugu.3

Dobro je steći naviku redovite dezinfekcije cipela. Možete upotrebljavati sprej ili dezodoranse s dezinfekcijskim djelovanjem ili koristiti jednostavnu 0,5 - 1 %-tnu otopinu klorheksidina (antiseptik). Samo namočite komadić vate u otopinu i premažite njome unutrašnjost i dno cipela.

Birajte cipele koje vam pristaju

Kad kupujete cipele, važno je da one dobro pristaju obliku i veličini vaših stopala jer se time smanjuje rizik od gljivičnih infekcija. Uske, zatvorene cipele mogu izazvati brojne probleme. Pritisak koji stvaraju uske cipele može prouzročiti pucanje spoja između ploče i korijena nokta, što omogućuje ulazak gljivica i pojavu infekcije.3

Svojim nožnim prstima pomoći ćete tako da pažljivo odaberete vrijeme za kupnju cipela. Stopalo se prirodno širi tijekom dana4 pa bi žene trebale ići u kupnju cipela na s visokom petom u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima. Tako će moći izabrati cipele koje će im dobro pristajati i koje uzimaju u obzir prirodno oticanje stopala tijekom dana. Dodatno uzmite u obzir da su materijali poput kože i antilopa fleksibilniji i mogu otkloniti dio pritiska sa stopala.

Zaštitite stopala

Čak i ako često nosite visoke pete, postoji niz stvari koje možete napraviti kako biste smanjili njihov utjecaj na stopala. Šiljaste cipele koje guraju nožne prste jedne k drugima poseban su problem. To se donekle može ublažiti korištenjem raznih „obloga“ za prste. Ulošci pružaju podršku osjetljivim područjima stopala. Tanke pamučne vrpce mogu se upotrijebiti na svim dijelovima stopala na kojima dolazi do trenja.

Kada nosite usku, neudobnu obuću, obuću koja onemogućava stopalima da dišu, mogu se pojaviti gljivične infekcije. Osim toga, gljivične infekcije imaju čest recidiv.1,3 Stoga u slučaju pojave gljivične infekcije stopala, možete posegnuti za antifungalnim sredstvom za lokalnu primjenu, kao što je primjerice naftifin koji ima visok postotak izlječenja i malu stopu recidiva.5

Njega stopala poslije...

Kada se vratite kući nakon dugog dana provedenog u cipelama s visokom petom, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti, a koje mogu pomoći u olakšavanju bolova u stopalima i sprječavanju dugotrajne štete. Primjerice, joga, istezanje ili druge vježbe za stopala mogu povećati protok krvi i smanjiti neke bolove i tegobe. Usto, topla kupka za stopala može djelovati opuštajuće i pomoći u cijeljenju kože. A i osjećaj je sjajan.

Ako bolujete od bilo kojeg oboljenja stopala ili želite dodatne savjete, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

  1. Elewski BE. Clin Microbiol Rev. 1998.;11(3):415–429
  2. Foot.com. ‘Do you have toe fungus?’. Dostupno na: http://www.foot.com/site/foot-conditions/toenail-fungus. Pristupljeno u svibnju 2017.
  3. McElgunn PSJ. ‘Not Just a Cosmetic Problem: Best Practices in Prevention and Treatment of Onychomycosis.’ Johns Hopkins University School of Medicine. Dostupno na: http://www.jhasim.com/template.cfm?template=include_programinfo.cfm&id=178&zoneid=8&type=intro. Pristupljeno u svibnju 2017.
  4. Harvard Health Publications. ‘10 tips for finding the right shoes.’ Dostupno na:www.health.harvard.edu/staying-healthy/10-tips-for-finding-the-right-shoes. Pristupljeno u svibnju 2017.
  5. Rotta I, et al. JAMA Dermatol. 2013.; 149(3):341-9

Zanimljive činjenice i brojke

Zanimljive činjenice i brojke

 

Najčešći je izvor

zaraze kućanstvo.3

3 Goldman, PLoS Pathog. 2014 Jun; 10(6): e1004105