Prevencija

Zimska njega vaših stopala

Kada stigne hladno vrijeme, sandale se vraćaju u najdublji dio ormara, a čizme i debele čarape izlaze van.

Prirodna je reakcija na svježe temperature zamotati se u toplo i pokriti višestrukim slojevima odjeće. Naravno, treba se čuvati od hladnoće, ali imajte na umu da na taj način potencijalno stvarate savršeno okružje za pojavu gljivičnih infekcija.1, 2

Druga opasnost koja dolazi sa svježim vremenom jest da nokti na nožnim prstima mogu postati krhki, a suhoća (suh i hladan zrak vani te suh i pregrijan zrak u zatvorenim prostorima) može uzrokovati da vaše pete i koža postanu tvrdi i suhi.5

Zato vam prije nego što navučete čizme predlažemo da pripremite svoja stopala i obuću za predstojeće oštre zimske mjesece. Snijeg, led i promjene temperature mogu uzeti svoj danak – posljednje što bismo željeli je da pred vama bude još jedna godina ispucalih i suhih stopala.

Dobra je vijest da postoji jednostavna formula. Njegujte svoja stopala prije, za vrijeme i nakon zime i pomoći ćete im da ostanu meka, podatna i glatka.

Slijedite ove korake i možete biti mirni da će se zdravlje vaših stopala kretati u pravom smjeru.

1. Redovito dezinficirajte cipele

Pobrinite se da u vašim cipelama nema bacila tako da ih čistite sa sredstvom za dezinfekciju. To je važno u zimskim mjesecima jer su debele čarape i topla mjesta idealna za razvoj gljivičnih infekcija.2, 3 Učinite to barem jednom mjesečno, a svakako na početku i po završetku liječenja infekcije.

2. Uspostavite dobru i zdravu rutinu za svoja stopala

Radite piling, čvrsto ih trljajte i hidratizirajte. Radite to redovito i to će vašim stopalima omogućiti najbolju šansu da prežive hladne i oštre zimske mjesece. Usto obavezno dobro osušite stopala svaki put nakon tuširanja ili kada dođu u kontakt s vodom, pri čemu osobitu pažnju posvetite području između nožnih prstiju.4

3. Odaberite čarape u kojima vaša stopala mogu disati

Kako bi vaša stopala tijekom zime bila zdrava, nosite obuću koja im svakodnevno omogućuje da dišu. Kada je to moguće, odaberite onu izrađenu od prirodnih materijala.3, 4

4. Održavajte obuću i birajte onu odgovarajuće veličine

Brinite se o svojim cipelama i one će se brinuti o vama. Pazite da budu u dovoljno dobrom stanju – ako nisu udobne, postoji velika šansa da naškode vašim stopalima. Isto vrijedi i za odabir cipela odgovarajuće veličine za vaša stopala.2

5. Imajte zamjenske cipele pri ruci

Kada je vrijeme vani hladno i mokro, obuvanje svježeg para cipela pružit će vašim stopalima dobro zaslužen odmor, posebno ako su se smočila ili smrznula.

I eto, to je vaša najbolja šansa za savršena zimska stopala.

  1. McElgunn PSJ. ‘Not Just a Cosmetic Problem: Best Practices in Prevention and Treatment of Onychomycosis.’ John Hopkins University School of Medicine, dostupno na: http://www.jhasim.com/template.cfm?template=include_programinfo.cfm&id=178&zoneid=8&type=intro. Pristupljeno u ožujku 2019.
  2. Health Guidance. ‘Winter foot care and maintenance.’ Dostupno na: http://www.healthguidance.org/entry/12503/1/Winter-Foot-Care-and-Maintenance.html. Pristupljeno u ožujku 2019.
  3. Thomas J, et al. J Clin Pharm Ther. 2010.;35:497–519
  4. NHS Choices. ‘Athlete’s foot.’ Dostupno na: http://www.healthguidance.org/entry/12503/1/Winter-Foot-Care-and-Maintenance.html. Pristupljeno u ožujku 2019.
  5. Winter Skin Care: Soothing Dry Feet. Dostupno na: http://www.healthcommunities.com/beauty-treatments/soothing-dry-feet.shtml. Pristupljeno u ožujku 2019.

Zanimljive činjenice i brojke

U nekim zemljama

čak 20 % populacije

pati od gljivičnih infekcija1

1 Hee Jung Yoon, et al. Epidemiol Health. 2014; 36: e2014017

Preporučeni članci

Što je gljivična infekcija kože?

Vodič za liječenje gljivične infekcije kože