Gljivice na koži

Vodič za liječenje gljivične infekcije kože

Dobra priprema prvi je korak prema boljoj koži. Slijedite ove općenite smjernice prije nego što uopće započnete s primjenom sredstva za liječenje.

1. korak: Očistite kožu

U kadi, umivaoniku ili nekoj posudi uronite svoja stopala u toplu vodu i namačite ih nekoliko minuta. Operite cijela stopala, a posebno se usredotočite na područje između nožnih prstiju. Trljajte kožu nešto jačim pritiskom kako biste ju opustili. Možete upotrijebiti kamen za stopala kako biste nježno uklonili mrtvu kožu.1

2. korak: Nanesite pripravak

Koristite čisti ručnik ili sušilo za kosu kako biste uklonili svu vlagu s područja zahvaćenog infekcijom.1 Potom nanesite sredstvo za liječenje gljivične infekcije za lokalnu primjenu na zaraženo područje, a također i na okolno područje neposredno oko mjesta gdje je koža još crvena ili se peruta.2 Pustite da se pripravak suši deset minuta prije navlačenja čarapa ili obuvanja obuće.

Exoderil® kremu ili otopinu nanosite jednom dnevno.2

3. korak: Održavanje kože

Kada je riječ o infekciji na stopalima, najbolje je nositi cipele koje vam dobro pristaju. Također predlažemo: čarape od prirodnih vlakana, sportsku obuću s mrežicom, cipele s otvorenim prstima itd. Mijenjajte svu odjeću koja dolazi u kontakt sa zaraženim područjem, izmjenjujte parove obuće tijekom tjedna kako bi se stigli osušiti i uvijek nosite čiste čarape.3, 4

  1. MD Health. ‘Athlete’s Foot’. Dostupno na: http://www.md-health.com/Athlete's-Foot.html. Pristupljeno u ožujku 2019.
  2. Uputa o lijeku Exoderil®
  3. WebMD. ‘Skin problems and treatments guide.’ Dostupno na: http://www.webmd.boots.com/skin-problems-and-treatments/guide/fungal-infections-skin. Pristupljeno u ožujku 2019.
  4. Health Harvard. ‘Athlete’s foot: Causes, prevention, and treatment—The Family Health Guide.’ Dostupno na: http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/athletes-foot-causes-prevention-and-treatment. Pristupljeno u ožujku 2019.