Prevencija

Vratite proljetnu lakoću svom koraku

Mračni zimski dani su gotovi i vrijeme je da pripremite svoja stopala za plažu.

Otvorene cipele i sandale vas zovu, ali gljivična infekcija mogla bi brzo uništiti vaše planove.

Donosimo detaljan vodič za zaštitu vaših stopala i njihovu pripremu za tople mjesece koji su pred vama.

Prva postaja: ljekarnik ili liječnik

Stopala su vam zaglavila u znojnim cipelama i čarapama u kojima nemaju prostora za disanje? Za gljivične infekcije ovo su idealni uvjeti i oni su jedini pobjednici u ovoj situaciji.1

Stoga, ako vam nešto na stopalima izgleda čudno ili imate osjećaj da koža nije u redu, primjerice između nožnih prstiju, predlažemo vam da najprije posjetite ljekarnika ili liječnika. Oni će vam dati savjete i predložiti način liječenja.

Važno je da se infekcija uoči u ranoj fazi.2 Antimikotici, kao što je naftifin, mogu zaustaviti progresiju gljivične infekcije i njezino širenje.3 Na taj način možete izbjeći puno neugode te dugotrajno i skupo liječenje.1

Odbacite mrtvu kožu

Znate za onaj debeli sloj suhe kože na peti vašeg stopala? To je mrtva koža koja samo čeka da ju se oguli i da se otkriju slojevi glatke kože. Jedino što trebate napraviti je piling. Pomiješajte malo soli i maslinova ulja u zdjeli i dobit ćete izvrstan piling iz kućne radinosti.

Alternativa je da se, ako ste u mogućnosti, odvažite otići na plažu dok je vani još prohladno i dok, naravno, nema prolaznika koji će vidjeti vaša stopala. Pijeskom s plaže može se napraviti odličan piling nakupljene suhe kože.4

Opustite tabane

Imali ste težak dan na poslu ili ste jurili za djecom cijeli dan. Omogućite sebi i svojim stopalima odmor.

Kupka za stopala iz kućne radinosti savršena je za zaštitu stopala i održavanje kože u odličnom stanju.

Uzmite veliku zdjelu ili posudu i napunite ju toplom vodom, dodajte gorku sol i namačite umorna stopala. Predlažemo da najprije namočite kožu, a onda napravite piling jer ćete ju na taj način omekšati pa će uklanjanje mrtvih stanica kože biti lakše.

Postanite majstori hidratacije

Nova pozitivna rutina za stopala koju ste uveli u život bit će uzaludna ako ne budete nanosili i hidratacijsko sredstvo.

Predlažemo svakodnevnu upotrebu blage, hidratantne kreme. Dodatni je savjet da prije odlaska u krevet na stopala nanesete balzam za stopala, obučete par pamučnih čarapa i pustite da nožni prsti upiju potrebnu vlagu. Ubrzo ćete imati sretna stopala.

Spriječite povrat infekcija

Ako ste već imali gljivičnu infekciju, recidiv (povratak infekcije) može biti čest. Njegova učestalost može iznositi čak do 20 % kod nekih vrsta liječenja.5 Naftifin je učinkovit u liječenju gljivičnih infekcija stopala i može smanjiti mogućnost recidiva.6

Za više informacija kliknite ovdje.

I eto, sada imate stopala koja vam nije neugodno pokazivati!

Ako bolujete od bilo kojeg oboljenja stopala ili želite dodatne savjete, obratite se svojem liječniku ili ljekarniku.

  1. Thomas J, et al. J Clin Pharm Ther. 2010.;35:497–519
  2. Ustinov MV. Treating Doctor, 2016.
  3. Mühlbacher J. Clinics in Dermatology. 1992.;9:479-485
  4. The Telegraph, ‘Why a beach holiday is so good for you’. Dostupno na: http://www.telegraph.co.uk/news/health/children/3321964/Why-a-beach-holiday-is-so-good-for-you.html. Pristupljeno u ožujku 2019.
  5. Elewski BE. Clin Microb Rev. 1998.;11(3):415-429
  6. Rotta I, et al. JAMA Dermatol. 2013.; 149(3):341-9